Til forsiden

Live-kampagne i Tolkiens verden

Dværge

Navn

Dværge, bredskuldrenes slægt.

Udseende

Små, tætte, firskårne, stærke med utrolig stærke lemmer. Sort, mørkebrunt eller rødt hår. Lys til rødmosset hudfarve. Utrolig udholdende og kan bære tunge byrder over store afstande. Kan blive op til 400 år. Har et utrolig godt nattesyn, kan se i næsten komplet mørke.

Der er kun få dværgekvinder, måske udgør de kun en tredjedel af hele folket. De drager sjældent ud, hvis det ikke er strengt nødvendigt. Hvis de bliver tvunget til at drage på rejse, er de af stemme, udseende og påklædning så lig dværgemænd, at andre folks øjne og ører har svært ved at skelne dem.

Oprindelse

Om deres oprindelse og om grunden til, at de ligner og ikke ligner elverfolk og mennesker, fortæller Silmarillionen; men denne beretning kendte almindelige elverfolk i Midgård ikke noget til, de historier, der fortaltes af senere tiders mennesker, er blandet sammen med andre racers oprindelser. Dværgene ved dog at de er skabt af valaren Aulë og de ærer ham derfor højst. Om dværgenes oprindelse fortæller både Eldarerne og dværgene selv mærkelige historier.

Mod øst ligger bjergene. Her ligger en af de største dværgebyer. Den hedder Nogrod. Dværgene arbejder i bjergenes dyb og fremdrager mange metaller. De laver mange smukke og funktionelle ting. De kommer til vesten for at handle med disse varer eller for at kæmpe med deres fjender.

Klaner

Dværgene er opdelt i to klaner; Flammeskæg og Bredskuldrene.

Flammeskægsdværgene rejste længere mod vest hvor de arbejder som håndværkere for flere Noldofyrster.

Bredskuldrene slog sig ned i byen Nogroth, med en lille udpost i Dolin.

Våben og rustninger

Primært økser og sekundært hamre og daggerter. Bruger alle form for rustninger, men foretrækker ringbrynjer eller tungere rustninger og skjolde.

Karaktertræk

Det er for størstedelen en udholdende, stædig race. De er hemmelighedsfulde, arbejdsomme og har en god hukommelse med hensyn til fornærmelser. Det er blandt andet en fornærmelse at skylde en dværg penge. De elsker sten og ædelsten og holder mere af ting, der kan tage form i håndværkshænder, end ting, der lever deres eget liv. Mithril bliver også kaldet dværgeguld. Men de er ikke onde af naturen, og få af dem har nogen sinde tjent fjenden af egen fri vilje, hvad menneskenes fortællinger så end har påstået. Dværge vil kun lægge deres døde i sten, ikke i jord.

Typisk påklædning

Dværge optræder oftest i rustning, selv når de udfører daglige gøremål. Ellers primært jordfarver; brun & sort

Sprog

Dværgene bruger samme sprog som de mennesker, de bor iblandt. Men i hemmelighed (en hemmelighed, som de i modsætning til elverfolk ikke gerne røber, ikke engang overfor deres venner) bruger de deres eget besynderlig sprog, der kun har forandret sig lidt gennem årene; for det er blevet et sprog for de lærde snarere end et vuggesprog, og de plejer det og vogter det som en af fortidens skatte. Få af andre racer har kunnet lære det. Dværgenes kampråb er ikke hemmeligt og har lydt på mangen en slagmark, siden verden var ung. Baruk Khazâd! Khazâd aimênu! Dværgenes økser! Dværgene er over jer!

Navne

Deres navne er ofte af menneskelig oprindelse. Deres egne hemmelige og "indre" navne, deres virkelige navne, har dværgene aldrig røbet over for nogen af en fremmed race. Ikke engang på deres grave indridser de dem.

Skrift

Ligesom hvor det gælder sproget anvender dværgene de skrifter, der bruges omkring dem, og mange skriver de fëanoriske bogstaver dygtigt, men til deres eget sprog bruger de Cirth (runer) og har udviklet skrevne penneformer af dem.

Forhold til andre racer

Noldoerne anses som gode kunder, fordi de betaler godt. Noldoerne er også hæderlige håndværkere.

Grønelverne er belastende. De lader ikke dværgene hente de råvarer i skoven, som de har brug for.

Edain er forholdsvis gode kunder. De er er dog for nærrige og prøver altid at presse prisen ned.

Morgoth og hans tjenere (herunder orker) er frygtede, men kendskabet til dem er meget begrænset.

Enter er ganske ubehagelige.

Læseforslag

Det kan anbefales folk at læse Hobbitten  (ud og hjem igen).

 

 

Skrevet af Finrod & Morwen! (Kilde: Silmarillion, Ringenes Herre og Hobbitten).