Til forsiden

Live-kampagne i Tolkiens verden

Noldoelvere

Navn

Elvere. Af de elvere der blev tilbage i Midgård er nu Noldoerne (højelvere) og grønelvere (Silvan elvere).

Udseende

Rent basalt ligner de mennesker, men elvere har flere vigtige, subtile forskelle. Som en race er de højere end mennesker, men de er mere slanke og har mindre kropsbehåring. Elvere har ikke skæg. Noldoerne er de stærkeste af alle elvere og mere robuste, men de er stadig mere slanke en mennesker. De fleste er mørkhårede og har grå øjne som udgør deres stolte ydre. Efterkommere af Fingolfin og Finarfin er oftere lyshårede med blå øjne, for deres blod er af Vanjaslægt.

De besidder yndefulde kvaliteter og er yderst adrætte og letfodede. De har en høj tolerance overfor varmt og koldt klima og er immune overfor sygdomme.

De er også udødelige og ældes på en yndefuld næsten uopfattelig måde. Elvere kan kun dø på to måder. Gennem vold, eller de kan blive overvældet af sorg over tidens gang og dermed miste viljen til at leve. Alle elvere der dør samles i Mandos' sale i Valinor. Der afventer de verdens ende, eller sættes tilbage i verden for at erstatte en anden i deres linie der er gået bort. På en måde bliver elvere genfødt som efterkommere af dem selv. De sover ikke, i stedet for hviler de i en slags trance 1-3 timer om dagen.

De vigtigeste personligheder

Varda, Valarernes dronning og skønnest af dem alle. Hun kommer med lyset og de kalder hende "stjernedamen" (Elentári eller Elbereth).

Finrod Felagund er kongen af Nargothrond, han er storebror til Fyrstinde Galadriel og de er af Finarphirs kongelige hus.

Turgon er konge over den skjulte by.

Lúthien Tinúviel er datter af Kong Thingol Gråkappe af Doriath. Han er den eneste konge som Grønelverne anerkender. Hendes moder er Melian af Maiaernes folk (gudinde). 

Finwë var Noldorernes første konge, som blandt Eldarerne tæller som slægtsskab. Finwë's sønner Fëanor, Fingolfin og Finarfin, skabte Noldors tre linier.

Fëanor var den mægtigeste Noldofyrste i Midgård og deres mest navnkundinge smed nogensinde. Han skabte Silmarillerne, som Morgoth stjal, hvilket blev grundet til ædelstenskrigen. Fëanor drog til Midgård, men døde kort efter sin ankomst, ved et angreb på Den Sorte Port. Her blev han angrebet af mange balroger. Selv om det lykkedes ham at slå dem tilbage, døde han kort tid efter af de mange sår han pådrog sig. Hans ånd var så kraftig at hans krop brændte til aske, da hans ånd forlod den. Han efterlod sig 7 sønner, som alle bliver store fyrster.

Maehdros den Enhåndede  er den ældste og øverste af Fëanorsønnerne.

Caranthir er også værd at nævne, da han er konge over Talath Rhûnen (Thargelion).

Oprindelse

Fëanor var den største af Eldarerne og da han drog i eksil i Midgård, førte han en stor del af sit folk med sig. Langt tilbage i Ældre Tider blev elverfolket delt i to hovedgrene: Vestelverfolket (Eldarerne) og Østelverfolket. Østelverfolket bliver til Grønelvere og de har aldrig set lyset i Valinor. 

Våben og rustninger

Noldoerne bruger primært sværd, to-håndssværd, langbue & daggerter. Sekundært stav, armbrøst, krigsplejl og fægtestav. Alt i rustning, men foretrækker dog beskyttelse fra magiske ting, snarere end snærende læder eller metal.

Karaktertræk

Noldoerne kaldes også Højelvere fordi de betragtes som de mere ædle af Midgårds elvere. I virkeligheden er de kaldet sådan fordi de er de eneste elver boende i Midgård, som har levet i Valinors velsignede rige. Denne status kommer af de tætte bånd de har til Valarerne. De er utrolig arrogante. Noldoerne er de mest ordnede og bygger samfund og riger på smukke bevogtede steder.

Typisk påklædning

Noldoerne går med farverigt tøj, der er en konge værdig. Oftest rød, grøn, blå og sølv. Kombinationen sølvdragt og sort forekommer også. Noldoerne er meget glade for ædelstene og smykker sig gerne med de smukt forarbejde sten.

Sprog

Alle elvere taler elversproget Sindarin, men de taler også handelssproget Vestron. Quenya bruges ikke længere som modersmål, snarere som en slags "elverlatin", der tales blandt fyrsterne.  

Skrift

De skrifter og de bogstaver, der bruges i Den første Alder, er alle sammen af Eldarisk oprindelse. De har nået fuld alfabetisk udvikling, men ældre former, hvor kun konsonanterne blev skrevet fuldt ud, er stadig i brug.

Tengwar er de ældste bogstaver; for de er udviklet af Noldorerne. De ældste eldariske bogstaver, Rùmils Tengwar, bliver ikke brugt i Midgård. Fëanors Tengwar, er en delvis ny opfindelse, selv om de bogstaver i nogen grad stod i gæld til Rúmils bogstaver. De blev bragt til Midgård af Noldorer i eksil og er kendt af Edain.

Forhold til andre racer

På grund af deres stolthed har de det med at se ned på alle andre dødelige racer.

Enter er kendt af Noldoerne. Enterne tilskriver faktisk elverne ikke alene deres sprog, men tillige trangen til at tale.

Dværge har de sjældent kontakt med, da de generelt bor vidt forskellige steder. Nedsættende kalder de dem Naugrim som betyder de forkrøblede.

Mennesker er svage dødelige.

Morgoth og hans tjenere (herunder orker) er dybt hadede.

Noldoerne hader orker, trolde og drager over alle væsner.

 

Læseforslag

Silmarillionen fortæller mange ting om historie der angår elverfolk og det er derfor et krav at man kan disse.

 

 

 

Skrevet af Finrod & Morwen! (Kilde: Ringenes Herre og Silmarillion).